Tuntuuko sinusta siltä, että klikkiotsikot toistavat itseään? Että nettiuutiset ovat toinen toistaan turhempia ja järjettömämpiä? Että verkkotoimittajat on hiljalleen korvattu satunnaista tekstiä suoltavilla koneilla?
Tekstiä tuottavista koneista ehkä yksinkertaisin ja hauskin on Markovin ketju. Menetelmän kehitti venäläismatemaatikko Andrei Markov (1856–1922) viime vuosisadan alussa, tosin joitakin sen sovelluksia tunnettiin aiemminkin. Kyseessä on taas yksi esimerkki yksinkertaisesta menetelmästä, jota voi matematiikan voimin soveltaa lukemattomiin asioihin.
Otsikko koostuu peräkkäisistä sanoista.[lähde?] Markovin ketju kirjoittaa otsikon sana kerrallaan valiten seuraavan sanan aina edellisen perusteella. Valinnan tehdäkseen se katsoo aiemmista teksteistä, mitkä sanat ovat seuranneet edellistä ja valitsee yhden niistä umpimähkään. Tätä valintaa toistetaan, kunnes tullaan otsikon loppuun.
Otetaan esimerkiksi kuvitteelliset otsikot "Katso rohkeat kuvat!", "Älä katso aurinkoa suoraan - tässä syy" ja "Yllättävä syy sukkien katoamiseen". Allaolevassa kuvassa on esitetty nuolilla, mitkä sanat seuraavat mitäkin. Nuolten reittiä seuraamalla voi lukea minkä tahansa alkuperäisistä otsikoista.
Sitten on uuden otsikon vuoro. Aloitetaan vasemmasta laidasta ja valitaan risteyksissä satunnainen suunta, kunnes ollaan perillä oikeassa laidassa. Kuvassa korostettu polku tuottaa siis otsikon "Katso aurinkoa suoraan - tässä syy sukkien katoamiseen". Jokainen sana tai merkki, josta johtaa useampi nuoli poispäin, on mahdollinen kohta otsikoiden sekoittamiselle. Lasken myös välimerkit sanoiksi, jotta ne toimisivat takuuvarmoina risteyskohtina.
Vaikka menetelmällä luokin hauskoja muunnelmia vanhoista otsikoista, Markov ei ensisijaisesti määritellyt sitä siihen tarkoitukseen. (Klikkiotsikot eivät siihen aikaan olleet vielä ongelma.) Markovin ketjuilla voi mallintaa tehokkaasti erilaisia ilmiöitä niin luonnontieteissä, taloustieteissä kuin tietojenkäsittelyssäkin. Jos ilmiö riippuu ainoastaan sen edellisestä tilasta, sitä voi mallintaa Markovin prosessina.
Yhden sanan muisti ei kuitenkaan riitä läheskään aina. Entä jos ilmiö riippuukin vaikka kahdesta aiemmasta tilasta? Myös otsikkogeneraattori törmää ongelmaan, koska suomen kielen taivutus, asiasisällöstä puhumattakaan, ei todellakaan toimi sana kerrallaan. Vähemmän onnistuneena esimerkkinä: "Kainuu, että hänellä on suomalaisille tärkeintä auton vakuuttamisessa moni kantaa riskinsä itse yllesi?"
Mikään ei kuitenkaan estä katsomasta kahta edellistä sanaa. Hyvänä puolena lauseista tulee kieliopillisempia, huonona risteyskohtien määrä vähenee. Teksti alkaa siis muistuttaa enemmän ja enemmän alkuperäistä. Otsikoissa on liian vähän materiaalia kahden sanan menetelmään, joten sitä kokeillaksemme meidän on vaihdettava pidempään tekstiin.
Toisena ongelmana Markovin ketjulla ei ole tajua kontekstista tai kokonaisuudesta, joten aihe poukkoilee edelleen pahemmin kuin tajunnanvirta kouluesseessä. Yritykseni tehdä vakuuttavaa tekstiä lienee siis tuhoon tuomittu.
Tarvitseeko sen toisaalta ollakaan vakuuttavaa?
Saako blogissaan olla asenteellinen?
Kopioin ohjelmaani Ultra-lehden nettikolumnit kahdelta viime vuodelta. Jollei Ultra ole ennestään tuttu, se on suomalaisen rajatiedon ykkösjulkaisu — ja siis ajoittain ristiriidassa tällaisen valtatiedeblogin kanssa. Kolumnien aiheet, pituus ja motiivi vaihtelevat erittäin runsaasti, joten lopputuloksesta tulee väistämättä rikas. Ajoin ohjelmani muutamaan kertaan ja kokosin kielellisesti ehjimmistä kappaleista tämän:
Ihmisen kuollessa hänen persoonallisuutensa kuolee, häviää, koska Venäjällä on hankalaa mainetta toisinajattelijoiden suhteen. Cayce ei myöskään kertonut, mistä sillä jo ikääkin 126 vuotta. Mikäli mahdollista, ongelmista ja vaurioista pyritään edelleenkin vaikenemaan ja salaamaan ne kansalta. Tälläkin hetkellä on, että ihmiset yksinkertaisesti pakenevat kirjoihin sielunsa yksinäisyyttä ja kurjuuttaan, ja poika kuoli hoitovirheen ja sairastumisen seurauksena. Crowleylle pojan kuolema oli raskas isku. Hänellä oli ollut markkinoilla jo 20 vuotta.
Ja ennen kaikkea valmistuneiden parapsykologian tohtoreiden mahdollisuudella vakiinnuttaa asemansa tiedeyhteisössä alan edustajina ja edesauttaa asemastaan käsin uusien parapsykologian tohtoreiden mahdollisuudella vakiinnuttaa asemansa tiedeyhteisössä alan edustajina ja edesauttaa asemastaan käsin uusien parapsykologian tohtoreiden mahdollisuudella vakiinnuttaa asemansa tiedeyhteisössä alan edustajina ja edesauttaa asemastaan käsin uusien parapsykologian tohtoreiden valmistumista.
Varjo ilmentää minän tuntemattomia tai vähäntunnettuja ominaisuuksia, jotka suunnittelevat vakiinnuttavansa puolestaan parapsykologian asemaa muissa alueen yliopistoissa. Kirjailijoitakin enemmän huumeiden pettävää huumaa ovat levittäneet viimeisten 50 vuoden ajan sadat rock-muusikot ja samalla niin tavoittamaton, luoksepääsemätön. En aseta itselleni, muille tai millekkään vaatimuksia, millaisia asioiden tai ihmisten tulisi olla. Sillä voitiin ampua 500 kg painoisia kuulia. Tykin putken pituus oli 20 km. Päämuuri oli 4,8 metriä paksu ja 11 m korkea.
Siinä oli 200000 sotilasta, joista liki 40 edusti parapsykologiaa, jos ajattelee. Henkisen kokemuksen voi vastaavasti aina lopettaa alkamalla ajatella jotakin. Näkökulma muuttaa koko elämän. Ihmisen itsensä pitäisi olla tässä suhteessa. Avataara Amman mukaan jokaisen ihmisen tehtävä muistaa henkinen alkuperänsä, kutsuimmepa sitä sitten perimmäiseksi totuudeksi tai Isäksi. Se on harhaa.
Tutustuin tapahtuman yhteydessä maineikkaaseen Ruotsissa asuvaan meedioon Terry Evansiin ja hän pitikin itseään visusti Valkoisen veljeskunnan miehenä. Räväkkänä persoonana hän ei saisi osallistua koulunkäyntiin. Ja mikäli häntä pidettäisiin kotona sen vuoksi, vanhemmat tultaisiin lähettämään vankilaan. Tässä — olen kanssasi, että hänen poikansa teloitettaisiin ensin.
Tähän Sulttaani suostui ja näin ne, jotka olivat rynnineet hänenkin maahansa. Samanaikaisesti oli USAn johtama NATO ottanut vähitellen suunnitelmallisesti haltuunsa lähes kaikki miehet tapettiin ja naiset ja lapset otettiin orjiksi. Talot myllättiin perusteellisesti aarteiden toivossa. Kirkoista vietiin kaikki irti lähtenyt omaisuus. Koko maanpuoleista kaupunkia suojasi muurit, joiden pääasiallinen motiivi työhön on vastaaminen Pilatuksen kysymykseen: – Mikä on totuus? Ihminen käveli rannalla? Niin?
Irtoaisiko paikka kesätoimittajana?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.