keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Avoin kirje tv-yhtiöille

Hyvät ohjelmapäälliköt, tuottajat ja muut lukijat: olemme kaikki kuulleet, kuinka tosi-tv tyhmentää kansaa ja laadukkaista tiedeohjelmista leikataan. Selvästi kuitenkin reality-ohjelmat kiinnostavat yleisöä, joten ymmärrän halunne keskittää tuotantoa niihin. En kuitenkaan keksi mitään syytä, miksi tunteet ja tiede olisivat toisensa poissulkevia.

Ajatusta havainnollistaakseni olen kehitellyt joitakin esimerkkejä konsepteista, jotka voisivat vedota niin syvimpään sohvaperunaan kuin paatuneimpaan matemaatikkoon.

Ei elämää

Seitsemän pitkän uran tehnyttä matemaatikkoa kokoontuu viettämään viikon syrjäisellä mökillä. Kullakin heistä on oma päivänsä, jona muut vieraat esittävät omat todistuksensa hänen ikimuistoisimmille lauseilleen.

Kun algebrikot, analyytikot ja loogikot kohtaavat toistensa klassikoiden merkeissä, ei kyyneliltä voi välttyä. Tämä on ehdottomasti vuoden suurin viihdeilmiö.

$X$ Factorize Suomi

Neliön täydentämistä räpäten!

$X$ Factorize Suomi on päässälaskukilpailu, jossa etsitään laskijoita, jotka rakastavat tekijöihinjakoa, osaavat estimoida, uskovat omiin kykyihinsä ja joissa on sitä tähtipölyä, joka tekee yhtälöiden pyörittelystä siistiä. Ohjelman tuomareina nähdään joukko eturivin Fermi-arvioijia ja 60-luvulta kaivettuja matikanopettajia.

Kenen joukkueessa on kovimmat nollakohtien löytäjät ja luovimmat neliöntäydentäjät? Vain yksi voi voittaa, ja sen päätät sinä.

Bachelor of Science Suomi

Bachelor of Science Suomi -ohjelmassa päästään tutustumaan nerokkaaseen kandiopiskelijaan ja kahdeksaantoista huikeaan tutkijaan, jotka kilvoittelevat kandityön ohjaajan paikasta. Vain yksi heistä voi saada kandin omalle alalleen. Luvassa on tunteiden paloa, liitutaulun kirskuntaa ja yllättäviä käänteitä.

Moni elämänvalinta on jälkikäteen muutettavissa, mutta opinnäytteet pysyvät. Maisterivaiheeseen siirtyvän opiskelijan pohdinta sovellettujen ja teoreettisten matematiikan alojen välillä herättää tunteita ja mielipiteitä jokaisessa. Päätöksensä tehneen kandin myöhempää elämää voidaan seurata Ensitreffit graduseminaarissa -ohjelmassa.

Bayes vs. Fisher

Mitä luokkaa uskotte todennäköisyyden olevan?

Bayes vs. Fisher on koko perheen viihteellinen tietovisa, jossa tilastotiede jaetaan kahtia. Trendikkäät bayeslaiset ja käytännönläheiset frekventistit ottavat toisistaan mittaa leikkimielisessä kilpailussa koko tieteenalan hallinnasta.

Tässä ohjelmassa koko kotisohvallinen saa osallistua todennäköisyyksien arviointiin ja tilastojen tulkintaan.

Ryhmä Tau

Permutaatiopoppoo säntää auttamaan! Pienet $S_3$-ryhmän permutaatiot elävät tavallista funktioiden elämää, kunnes vastaanotin hälyttää. Silloin heistä tulee pelastuspartio, joka rientää hätää kärsivien kansalaisten avuksi. Alkiot muodostavat aliryhmiä ja sivuluokkia, joiden avulla he selviävät mistä vain.

Hyväntuulinen animaatiosarja opettaa lapsille (ja miksei aikuisillekin) yhteistyön ja algebran merkitystä.

Softaperunat

Sanonko kenellä oli syntax error kun mitä teki?!

Joka päivä tuhannet opiskelijat suorittavat ohjelmoinnin peruskursseja mikroluokissa. Mutta mitä jos tietokoneet katselisivatkin heitä? Mitä ne näkisivät? Nyt selviää, mitä mieltä fuksit oikeasti olivat viikon harjoitustehtävistä.

Tässä on varmastikin maailman samastuttavin tosi-tv-ohjelma. Huomautus: Kokeneempien koodaajien kielenkäytön johdosta sarjaa ei suositella suositellaan myös perheen pienemmille, jotka pohtivat tulevaa uravalintaansa.

Toivottavasti nämä ehdotukset inspiroivat tulevaa tuotantoanne. Olen mielelläni yhteydessä sekä konseptien jatkokehittelyä että varsinkin lisensointisopimusten solmimista varten. Ystävällisin terveisin,

Petri Laarne


Keksitkö jotain vielä hauskempaa? Jaa se kommenteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat moderoituja — yritän hyväksyä kommenttisi mahdollisimman pian. Voit kirjoittaa kommenttiin LaTeX-koodia tai yksinkertaista HTML-merkintää: lue lisää Kommentointi-sivulta.